השבת מתקרבת ובדיוק החלטתם בינכם לבין עצמכם שאתם מתחילים לאכול בריא ולשנות את אורח חייכם ואז אתם מתחילים להתבלבל מה ואיך להכין ,בכל זאת לרובנו יש שורשים חזקים של שמן בדגים, תיבול ומטוגן וגם יש משפחה סביבכם שגם בהם אתם צריכים להתחשב, אז איך יוצאים מהשבלול הזה?
לשבת קוראים 'שבת קודש' ולא בכדי, כי ביום הזה יש לנו הזדמנות להפוך את הגשמיות לרוחניות וכך גם את האוכל והאכילה שלנו אפשר ורצוי לקדש.
המפגש בין האדם לבין האוכל יוצר אינטרקציה שיכולה לעלות או להוריד את האדם, זה משפיע על האדם, הן מבחינה פיזית, הן מבחינה נפשית והן רוחנית. כשהאדם ניגש אל האוכל הוא ניגש לחיבור בין החומר של המאכל עצמו לבין החומר שבו – באדם ובין הניצוץ האלוקי שבמאכל , או שהוא מעלה את הניצוץ של המאכל או שהוא נמשך למטה אל עולם החומר.
בימות החול, אנחנו אוכלים על מנת להתקיים אבל בשבת האכילה היא עונג שבת ממש, המאכלים של שבת מכילים בתוכם כוחות של קדושה.
נראה לנו לפעמים שבמשך השבוע קל לנו יותר לקיים אורח חיים בריא וכשמגיעה השבת אז אנחנו נתקעים, מתבלבלים ולא תמיד מצליחים להביא את ההחלטות הבריאות שלנו לתוך הארוחות של שבת.
אז מה בת'כלס עושים?
- תוותרו על רוב הדברים שהתרגלתם אליהם עד עכשיו, כמו מטוגן, מתובלן, מלא שמן וכו'…, תאמינו לי שיכולה להיות לכם שבת נפלאה ומרוממת גם עם מזונות בריאים וקלים לעיכול.
- חלת שבת – את החלות שלכם המירו לחלות מחמצת משיפון או כוסמין, ללא שמרים וחומרים משמרים, אם אפשר תוצרת בייתית זה הכי טוב ואם לא, אז היום אפשר להשיג לחמי מחמצת כמעט בכל מקום.
- סלטים – את הסלטים שעל השולחן המירו לסלטים חיים ככל האפשר, למשל: סלט עלים ירוקים עם גרעיני רימון וזרעים, סלט עגבניות שרי צבעוני, סלט סלק וגזר חיים, סלט מונבטים, סלט אבוקדו טרי ועוד כאלו רעיונות שתאמינו לי שיש בשפע.
- ממרחים – אתם יכולים להכין מלא ממרחים חיים ומזינים, כמו למשל: ממרח פסטו, ממרח מטבוחה נאה, ממרח עגבניות מיובשות, ממרח פלפלים , טחינה צבעונית, חומוס מקישואים חיים ועוד.
- מנות עיקריות – כאן בדרך כלל אנשים שוברים את הראש מה לעשות, אז ככה, אתם יכולים להחליט שאת רוב המנות שלכם את מכינים מירקות ויש שפע עצום, למשל: אתם יכולים להתחיל את הארוחה עם מרק טעים מירקות שאתם אוהבים, כגון: מרק ירקות, מרק שורשים, מרק קישואים ועוד… את שאר המנות העיקריות אתם יכולים להחליט שאתם מכינים את רובם (מי שיכול אז את כולם) מירקות, למשל: ברוקולי מאודה, אנטיפסטי מבטטה, סלק, גזר וקישוא מאודה או אפוי, תבשילים של אפונה, שעועית, ארטישוק, תירס , קדירת קטניות, קדירת ירקות שורש ועוד…
- דג בשבת – על הדג לא תמיד קל לוותר, כי לפעמים אנחנו מחכים עד שהשבת תגיע בשביל חתיכת דג, מה גם שיש עניינים רוחניים סביב זה, מי שנוהג לאכול דג בשבת, אז עדיף דגים לא שמנים ולא לבשל בכמויות של שמן ועם מלא תבלינים, אפשר להכין רוטב פסטו בבלנדר עם מעט שמן זית, למזוג על הדג וישר לתנור.
- חמין – אמנם אנחנו בתחילתו של הקיץ אבל אם אתם מהאנשים שרגילים לאכול חמין בשבת בבוקר, אז דעו שגם את החמין אפשר להבריא. פשוט מכינים חמין צמחוני שהוא הרבה יותר קל לעיכול, אין בו שילובים של חלבונים ועמילנים והוא לא מכביד כמו חמין בשרי. את החמין מכינים עם מגוון של קטניות מונבטות, למשל: שעועית מאש, אזוקי ועדשים מונבטים, מוסיפים ירקות כגון: גזר, בצל, ארטישוק ירושלמי, קולורבי ואם אתם אוהבים חיטה אז אפשר לשים בשקית בד חיטה אורגנית ומונבטת, מתבלים עם מעט מלח אטלנטי, סילאן וקצת פפריקה מתוקה וזהו… מבטיחה לכם שתהנו יותר ותהיו קלים יותר.
- קינוח – הגענו לחלק המתוק של השבת, תאמינו לי שלא חייבים עוגת קצפת בקומות או פיצוחים מלוחים בשביל שתתענגו על השבת, מה גם שבתרבות האוכל המערבית רגילים אחרי הארוחה לקנח במשהו מתוק ובת'כלס אנחנו רק מעמיסים על העיכול שלנו ככה, תאמינו לי שהדבר האחרון שהגוף שלנו צריך אחרי האוכל זה עוד בוסט של סוכר ורעלים, אז לכן עדיף את הקינוח דווקא לאכול לפני האוכל ולא אחרי, אפשר אחרי הקידוש של הבוקר עם כוס תה או אחר הצהריים אחרי שהקיבה שלכם נחה להתפנק על קינוח.
בשבילי פירות במיוחד של הקיץ, זה הקינוח הכי טוב ומרווה שאני יכולה לבקש, אננס חתוך או אבטיח, סלסלת ענבים או פשוט פירות קיץ חתוכים ואני מאושרת ואם עדיין בא לכם משהו שוקולדי , אז אפשר להכין קינוחי רו פוד מרשימים שלא יאכזבו אתכם, למשל: כדורי בריאות, עוגת גבינא, שוקולד בייתי ועוד… רק לא לפחד לנסות ולהיפתח למתכונים חדשים שלא הכרתם. אתם תראו שתגלו אוצרות גלומים בעולם הטבעי שלא תוכלו כבר לחזור להרגלים הישנים.
לסיכום, איך יראה השולחן השבת שלכם, זה תלוי בכם. כל אחד כפי יכולתו ורצונו, יש כאלו שיעדיפו להמשיך לאכול כרגיל אבל ימירו את הסלטים לסלטים חיים וזה כבר הישג ויש כאלו שיבחרו לאכול רק ירקות כל השבת ויש כאלו שיחליטו שהם רוצים רק מאכלים חיים וטבעוניים.
אין כאן תחרות, יש כאן מידה והקשבה, כל אחד למקום בו הוא מונח ולרצון האישי שלו.
מה שכן, הכי חשוב לי להגיד לכם, זה שתמיד אפשר להמיר כל מאכל למאכל בריא ומזין שיעלה לכם את התדר והאנרגיה להבדיל ממאכל שמכביד על העיכול שלכם ושואב לכם את האנרגיות, כאן זה באמת בחירה אישית.
לקינוח – קבלו ממני באהבה מתכון מהמם של מוס שוקולד הורס עם אבוקדו, כן שמעתם נכון – אבוקדו,
בבקשה אל תחששו, קפצו למים ותנסו וספרו לי אחרי זה איך יצא.
מוס שוקולד
רכיבים:
1 אבוקדו בשל
5 תמרים מיובשים
כף אבקת חרובים אורגנית
כוס מים
הוראות הכנה:
טוחנים את כל הרכיבים בבלנדר עד לקבלת מרקם סמיך, מוזגים לקערת הגשה קטנה ומגישים.
שבת של שלום ובריאות,
שלכם,
מיטל דדוש – בריאות בדרך הטבע