הרבה אנשים שומעים את המילה: הנבטה והם ישר נלחצים וחושבים שהם צריכים עכשיו חצר , אדמה ולהשקיע הרבה עבודה. אז זהו שלא…
הנבטה דורשת מעט מאוד השקעה ולעומת זאת הנבטוטים שאנחנו מקבלים, נותנים לנו את מלוא הרכיבים התזונתיים והבריאותיים שנחוצים לגוף בריא.
אז מה זה נבטוטים ולמה הגוף שלנו כל כך אוהב אותם?
נבטוטים אלו קטניות שהוציאו שורש, גבעול או עלים והם מהווים חלק משמעותי מן המזון החי ונחשבים למזון הטוב ביותר לאדם, כל זאת בזכות ערכם התזונתי הגבוה שחיוני לתפקוד הגוף ולתהליכי התחדשות וריפוי.
הזרעים לפני ההנבטה מכילים בתוכם את יסודות המזון הדרושים להזנת הצמח בתחילת גידולו ולכן בזמן ההנבטה ,המזון השמור בגרעין עובר לנבט וכך הנבט מתחיל לייצר אנזימי עיכול ויותר ויטמינים ומינרלים מהזרע עצמו.
בהנבטה אנחנו מבדילים בין נבטים ונבטוטים, כאשר נבטים אלו זרעים וגרעינים שהצמיחו שורש ,גבעול או עלים וכל זרע מכיל את הנבט, חומרי ההזנה שבו וכמובן את הקליפה.
נבטים יכולים להיות: נבטי ברוקולי ,נבטי אלפלפא (אספסת) ,נבטי חמניה, נבטי צנונית, גרגיר הנחלים ונבטי חילבה.
ולעומת זאת, נבטוטים אלו קטניות או דגנים כגון: שעועית מאש, שעועית אזוקי, עדשים, גרעיני דלעת, גרעיני חמניה, חיטה מלאה, שיפון ועוד… שעברו תהליך הנבטה וכל חיותם יצאה מן הכוח אל הפועל.
הנבטים והנבטוטים מתאימים לגיוון סלטים, למאכלי דגנים, לכריכים, ואפילו מומלץ לשלבם בתוך מיצי פירות וירקות ובכך להעשיר את המיץ הטבעי.
כאמור, מומלץ ורצוי לאכול את הנבטים חיים, שכן כל תוספת חיה לתפריטנו תעשיר אותנו בתוספת חיות אך כמובן שבאופן עקרוני ניתן לאכלם מאודים, מבושלים ואפילו אפויים.
ערכם התזונתי של הנבטוטים
הזרעים לפני ההנבטה מכילים בתוכם את יסודות המזון הדרושים להזנת הצמח בתחילת גידולו ולכן בזמן ההנבטה ,המזון השמור בגרעין הופך לנבט וכך הנבט מתחיל לייצר אנזימי עיכול ויותר ויטמינים ומינרלים מהזרע עצמו.
את האנזימים ניתן לקבל רק באמצעות מזון חי וטבעי ולכן מזון המבושל מעל 48 מעלות צלסיוס מאבד את ערכו האנזימתי ומצב זה דורש מהגוף לעבוד יותר קשה ולגייס אנזימים אחרים מהמאגרים שבגוף, מצב זה אינו אופטימלי אך מרבית האוכלוסייה מאבדים חלק נרחב מהאנזימים ובכך נחלשות המערכות של הגוף ועלולות להתפתח מחלות שונות.
האנזימים אלו מולקולות חלבוניות המיוצרות בתאי הגוף והן חשובות לפעילות תקינה של כל תא ותא. האנזימים משתתפים בתהליכים ביוכימיים הקשורים לחילוף חומרים, סילוק פסולת, תהליכי בניה ועוד…,הם למעשה הכוח המניע של החיים, ככל שנרבה באכילתם כך נטיב עם גופנו והוא ילך ויתחזק.
תהליך ההנבטה מעלה משמעותית את כמות הויטמינים שבקטניה או הדגן, בפרט ויטמינים מקבוצת B , C ו- E אשר נוצרים בתהליך ההנבטה.
לאחר מספר ימים של הנבטה, כמות הויטמינים עולה פי 20 מכמות הויטמינים שיש בקטניה היבשה.
נבטוטים הם המקור העשיר ביותר לחלבון מן הצומח, בקטניות יש בין 15% – 20% חלבון מלא אשר מכיל את שמונת חומצות האמינו החיוניות.
הם מכילים מינרלים בשפע, אף יותר מפירות וירקות ומלאים בסיבים תזונתיים
בתהליך ההנבטה הקטניות הופכות להיות קלות לעיכול, בעלות אינדקס גליקמי נמוך ויוצרי תגובה בסיסית בגוף.
תהליך ההנבטה
תהליך ההנבטה הוא תהליך פשוט ומהנה כאשר זמן ההנבטה ואורך השורש שיצמח תלויים בסוג הנבט.
קיימות שיטות שונות להנבטה של קטניות ודגנים: על גבי מסננת, על מגש, ברשת, בצנצנת או בקערה. השיטה הנוחה והפשוטה ביותר היא הנבטה בצנצנת.
הציוד הדרוש להנבטה הינו צנצנת ,בד נושם וגומי להידוק הבד על גבי הצנצנת.
בהנבטה יש מספר שלבים:
- מיון הזרעים- בחירת הזרעים ללא הפגמים.
- שלב ההשריה- שמטרתו לרכך את קליפת הזרע ולתת תאוצה להנבטה, ככל שהקליפה קשה יותר כך משך ההשריה יהיה ארוך יותר, זמן ההשריה נע בין 4-5 שעות לזרעים קטנים,15 שעות לקטניות גדולות ועד 24 שעות לדגנים. בשלב זה שמים את הכמות הרצויה של הזרעים בתוך הצנצנת עם מים ומידי כמה שעות ניתן להחליף את המים, בשלב זה אין צורך לכסות את הצנצנת.
- שלב ההנבטה- יש להניח בצנצנת ללא המים את הזרעים הלחים לאחר שהשרנו אותם מספר שעות במים ולכסות את הצנצנת בבד נושם על מנת למנוע חשיפה ישירה לאור , אך עדין לשמור על הלחות וכן כל מספר שעות יש לשטוף את הזרעים במים ולסנן את הנוזלים ושוב לכסות עם הבד וחוזר חלילה. כאשר צומח שורש קטן ניתן להסיר את הבד ולהעביר את הכלי למקום עם כמות מספקת של אור אך עדין לא קרינה ישירה במטרה שיתחיל תהליך הפוטוסינתזה שזה ייצור האנרגיה בצמח.
- לאחר ההנבטה- כאשר הנבטים צומחים לגודל הרצוי, יש לשטוף אותם במים ,להוציא קליפות אחרונות, לרוקן אותם מהמים ולשמור אותם במקרר בתוך שקית או קופסת זכוכית. מומלץ לא להקפיא אותם מהסיבה שבהקפאה הם יאבדו את ערכם התזונתי.
טבלת הנבטה
סוג הנבט | זמן השריה | זמן הנבטה (ימים) |
דוחן | 3 שעות | 1 יום |
חומוס | 12 שעות | 2-3 ימים |
חיטה | 8 שעות | 2-3 ימים |
חילבה | 6 שעות | 5 ימים |
כוסמין | 8 שעות | 1-2 ימים |
כוסמת ירוקה | 3 שעות | 1-2 ימים |
עדשים | 8 שעות | 2 ימים |
קינואה | 3 שעות | 1 יום |
שיפון | 8 שעות | 1-2 ימים |
שעועית לבנה | 12 שעות | 2-3 ימים |
שעועית מאש | 8 שעות | 2 ימים |
מה אנחנו מנביטים?
אפשר להנביט קשת רחבה של קטניות ודגנים ולכל אחד מהם יש את הייחודיות שלו ותרומתו לבריאותנו.
קטניות
הקטניות גדלות על שיח קטן ונמוך וכאשר אנו מנביטים אותן, הן הופכות באופן רשמי לנבטוטים.
כשאנו רוכשים קטניות אז למעשה זוהי הצורה היבשה של הקטניות שהיו בתחילת גידולן ירק ולמעשה הוציאו אותן מתרמילן וייבשו אותן. בתהליך ההנבטה אנחנו מחזירים את הקטניה למצבה הראשוני כירק.
בתהליך ההנבטה ניתן להנביט רק קטניות שלמות, קטניות שבורות לא יכולות לנבוט.
ישנן המון סוגים של קטניות ולהן יתרונות בריאותיים רבים, הקטניות עשירות בסיבים תזונתיים, בחומצות אמינו, בנוגדי חמצון, בשפע של מינרלים שחיוניים לגוף, כגון: ברזל, סידן, אשלגן, מנגן, מגנזיום, זרחן, אבץ ועוד.. , הן מכילות ויטמינים רבים, כגון: ויטמיני B שחשובים למערכת עצבים תקינה, ויטמיני C ו- A.
איזה קטניות אפשר וכדאי להנביט?
1. עדשים במגוון של צבעים: שחורות, כתומות, חומות וירוקות
2. חומוס
3. שעועית מאש
4. שעועית לבנה
5. שעועית אזוקי
6. שעועית מנומרת
7. אפונה
8. פול
9. סויה
דגנים
דגנים אלו גרעינים יבשים ובתוכם נכללים חמשת מיני דגן שהם: חיטה, שעורה, שיפון, שיבולת שועל וכוסמין וגם ישנם סוגים נוספים של מינים אשר יש נחשבים למזון עמילני אך בהגדרתם אינם נקראים דגנים, כגון: קינואה, אורז, דוחן, כוסמת , אמרנט ועוד…
חמשת מיני דגן מכילים בתוכן גלוטן, אך כאשר הם עוברים תהליך של הנבטה, כמויות הגלוטן שבהם יורדות משמעותית.
ניתן להנביט דגנים שלמים עם הקליפה בלבד, דגנים אשר הסירו את קליפתם לא יוכלו לנבוט.
אנחנו מבדילים בין סוגים שונים של דגנים אשר מכילים שפע של רכיבים תזונתיים החיוניים לגוף, הם עשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים.
איזה דגנים אפשר וכדאי להנביט?
1. חיטה
2. שעורה.
3. שיפון.
4. שיבולת שועל.
5. כוסמין.
6. קינואה.
7. אורז מלא (עם הקליפה).
8. דוחן.
9. כוסמת ירוקה.
10. אמרנט.
מה אפשר לעשות עם נבטוטים?
נבטוטים תמיד יקשטו את הסלט שלכם ויקפיצו את הערכים התזונתיים שלו,
אפשר להוסיף אותם לשייקים , לקשט בהם כריכים ופשוט לאכול אותם ככה איך שהם ולקבל מנת שפע מהטבע.
קבלו באהבה מתכון לסלט נבטוטים מושלם
רכיבים:
1 כוס עדשים חומים מונבטים
1 כוס עדשים ירוקים מונבטים
2\1 כוס שעועית מאש מונבטת
1 צרור סלרי קצוץ דק
1 צרור בצל ירוק קצוץ דק
1 כף גרעיני חמניה
2\1 לימון סחוט
1 כף שמן זית
1 כף דבש טבעי או סילאן
אופן ההכנה:
מניחים בקערה את כל הרכיבים ומערבבים, מתבלים בלימון, שמן זית, דבש ומערבבים.